Org sume berlumba2 nak jadi org terkenal, profession yg pro, nak gaji mahal2. Tapi aku rase tukang masak warung yg cam best. Mungkin mentaliti masyarakat skrg kurang pandang sgt tukang masak warung dari segi gaji dan tempat mereka bekerja. Ye la, warung, mane standard kan.
Tapi bila aku perhatikan tukang masak warung bekerja, aku ade sedikit minat la. Kalo ade peluang nak gak test, wpun xteror masak. Sebabnye byk persoalan timbul kalo nak dibandingkan dengan dgn pekerjaan pro ni:
1. Dari segi raut wajah diorg, nampak hepi je kerja. Kalo kerja bidang pro, maybe xenjoy sgt, mungkin byk tekanan.
2. Perasaan puas apabila customer suka dgn masakan kita, yela standard warung je kan. Kalo bidang pro, client byk songeh.
3. Setiap ari kita akan wat bende yg sama, tapi kita wat secara informal, leh sembang2 sambil bekerja. Bidang pro lak nak ade dress code, formal gile, nampak cam pro tapi cara bekerja xpro pun.
4. Wpun gaji xbyk sgt, tp cukup la kalo cukup makan, pakai, tempat tinggal. Banding dgn kerja pro, gaji byk, tapi waktu dgn family ngan kawan2 xbyk.
3 comments:
haha.. pe la hang ni merepek je...
da tensen sgt ke?
rafid,
ko sgt2 family person
:)
haha....try mlm ler....kah3....x bley bla mlm tu
Post a Comment